Kom godt fra Kortforsyningen til Datafordeleren og Dataforsyningen

Bruger du data fra Kortforsyningen? Med udgangen af 2021 lukker adgangen til data via Kortforsyningen, du skal i stedet hente data via Datafordeleren og/eller Dataforsyningen. 

Vi har samlet en række spørgsmål og svar, der forhåbentlig kan hjælpe dig videre med at vælge og finde frem til de data, du ikke længere har adgang til på Kortforsyningen.

Gå til FAQ - lukning af Kortforsyningen 

Har du brug for en mere deltajeret overblik over de ændringer der sker,  har vi lavet en mapningstabel, der er opdelt i to ark:

'parallel - udfasning - lukning'

Her får du overblik over hvornår de forskellige data på Kortforsyningen sidste gang opdateres og hvornår adgang via Kortforsyningen lukkes.

'Mapningstabel - dan URL'

Her finder du de webservices der i dag udstilles på Kortforsyningen, og som fremover skal hentes via Datafordeleren og/eller Dataforsyningen.  Du har mulighed for at danne nye URL'er til henholdsvis Datafordeleren og Dataforsyningen.

Datafordeler

Der er angivet ud for det nuværende webservicenavn på Kortforsyningen om webservicen er ændret ifm. med flytning til Datafordeleren. Ændringerne kan være meget forskellig afhængig af hvilke register der er tale om. For de pågældende webservice kan der findes yderligere information og dokumentation på Datafordeleren: https://confluence.datafordeler.dk/display/DML/Dataoversigt

Dataforsyningen

For at forbedre sikkerhed og mulighed for skalering anbefales at benytte ny URL struktur på Dataforsyningen.  Byg din URL - sådan gjorde du før, og sådan skal du gøre det fremover - hent præsentation om opbygning af nye URL'er på Dataforsyningen. 

Du finder mapningstabellen her: https://kortforsyningen.dk/sites/default/files/mapning-kortforsyningen_til_dataforsyning_og_datafordeler.xlsx

Godt at vide om webservices

  • Alle webservices kan hentes via Dataforsyningen. Dataforsyningen viderestiller automatisk til webservices der distribueres via Datafordeleren. Har du behov for høj driftsstabilitet, support og overvågning 24/7 anbefales det, at du benytter de pågældende webservices direkte fra Datafordeleren. Vi henviser til at gå direkte på Datafordeleren, da der tilføjes et ekstra step, når webservicen kaldes via Dataforsyningen i form af Kortforsyningens/Dataforsyningens switchboard. Redirect fra Dataforsyningen betyder at du vil miste forbindelsen til webservicen, hvis Dataforsyningen er nede selvom webservicen fortsat er tilgængelig via Datafordeleren.
  • For at anvende webservices direkte fra Datafordeleren skal du oprette en webbruger og derefter en tjenestebruger som anvendes til at kalde webservices. Du finder en vejledning til dette her: https://confluence.datafordeler.dk/pages/viewpage.action?pageId=13665234. Tjenestebrugeren på Datafordeleren er samme princip som token på Kortforsyningen. Du har en konto som har tilknyttet en eller flere tjenestebrugere/tokens som kan bruges til at kalde webservices med.
  • På Dataforsyningen benyttes samme brugeradministration som der benyttes på Kortforsyningen. Du kan derfor fortsat benytte de adgange og token som du har oprettet på Kortforsyningen. Brugeradministrationen er implementeret på Dataforsyningen, du kan derfor nu administrere din konto og token fra Kortforsyningen på Dataforsyningen. https://dataforsyningen.dk/?show=login
  • Skal du sætte webservices op i fælles fagsystemer og webGIS, anbefales at de konti der oprettes på henholdsvis Datafordeler og Dataforsyningen oprettes med en fælles funktionspostkasse e-mail. Undgå at de tjenestebrugere/tokens, der anvendes til at kalde webservices er bundet til en personlig e-mail, så undgår du at skulle skifte tjenestebrugere/tokens når den pågældende medarbejder stopper.
  • Der kan være forskel på hvordan URL'er skal dannes afhængigt af hvilke GIS du anvender. Oplever du problemer med at danne URL'er kan du læse mere her: https://confluence.datafordeler.dk/display/DML/GIS+klienter
  • Læs mere om opbygning af nye URL'er på Dataforsyningen. 

 Har du brug for hjælp kan du kontakter vores support.